Aktuális


Kiadvány a Weöres Sándor Centenáriumi Évről

 

Az országos Weöres Sándor Centenáriumi Év ünnepi záróelőadása a Művészetek Palotájában a Magyar Kultúra Napján és a költő halálának 25. évfordulóján


Időpont: 2014. január 22.
Helyszín: Művészetek Palotája
Fesztiválszínház – Előadóterem - Üvegterem


10.00 és 11.30 Fesztiválszínház

Weöres Sándor Rock and roll
Weöres Sándor gyerekverseire épülő zenés-táncos interaktív gyerekműsor általános iskolásoknak (9-14 éves korosztály) a fennállása ötödik évfordulóját ezen a napon ünneplő Kultúrpart előadásában. A Művészetek Palotája felkérésére erre az alkalomra létrehozott előadás premierje. (időtartam: 2 X 60 perc)

10.00 Üvegterem

Weöres Sándor Centenáriumi Év kiadvány bemutatója
A Weöres Sándor Centenárium Év legfontosabb eseményeit és programjait bemutató kiadványt Balatoni Monika, a KIM Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkára, Káel Csaba, vezérigazgató és Steinert Ágota, irodalomtörténész, a Weöres-életmű szerkesztője mutatja be. A könyvbemutató beszélgetést moderálja Keresztury Tibor, irodalomtörténész moderálja.
Az esemény sajtónyilvános.

17.00 Előadóterem

Bódy Gábor Psyché című, Weöres művére épülő filmalkotásának vágatlan formában történő levetítése. Az eredeti kópia azóta sem lett bemutatva a nyilvánosság előtt. A film után beszélgetés Réz András vezetésével a film még élő alkotóival, szereplőivel. Vendég: Csaplár Vilmos és Cserhalmi György. (időtartam: 4 óra 20 perc)

19.00 Fesztiválszínház

AZ ÉG-SAPKÁJÚ EMBER
Ünnepi est két felvonásban, mely Weöres Sándor életművének sokoldalúságát és zsenialitását hivatott megidézni – különös tekintettel a zene és az irodalom, a nyelv és a tánc, a költészet és a filozófia kapcsolatára a költő munkásságában.

ELSŐ FELVONÁS (időtartam: 40 perc)

Az énekelt Weöres
Válogatás klasszikus és új Weöres-megzenésítésekből a Kaláka együttes és Sebő Ferenc együtte-sének előadá¬sában, az erre az alkalomra írt műveiket prezentáló kortárs költők részvételével.

Közreműködik: Lackfi János, Tóth Krisztina, Szabó T. Anna, Kiss Judit Ágnes

Kaláka-blokk: a két utolsó dal, Weöres: Volt az öregúrnak kalapja, ill. Cseremisz dal (Kordé, a kereke imbolygó -- WS fordítása) végén a Kaláka elénekli a négy költő egy-egy versszaknyi, előre megírt parafrázisát is, majd a négy költő felolvassa egy általa választott Weöres-vers erre az alkalomra készített átiratát.

Sebő-blokk: a két első dal, Weöres: Bóbita, ill. Galagonya után a zenekar elénekli a négy költő erre a ritmusra előre megírt parafrázisát is.

MÁSODIK FELVONÁS (időtartam: 60 perc)

Weöres Sándor –Gryllus Dániel-Gryllus Sámuel-Horváth Csaba: A teljesség felé
(A Művészetek Palotája számára átdolgozott, felújított előadás, melyhez Horváth Csaba készített koreográfiát)

Weöres Sándor 32 évesen adta ki A teljesség felé című metafizikai kötetét. A nyolcvanas évek elején komponált rá először zenét az akkor harmincas éveiben járó Gryllus Dániel. A művet előadták színpadon is, ennek dramaturgiáját Kőváry Katalin rendező, a zeneszerző felesége állította össze. Apja hatvanadik születésnapjára a szintén zenei pályára lépett, harmincas éveiben járó Gryllus Samu a jelenlegi zenei elvárásoknak megfelelően újra hangszerelte a művet, ennek előadására több generáció kiválóságait kérték fel. A Weöres-mű eredeti, teljes, a Fesztiválszínház technikai adottságaihoz igazodva átdolgozott változatát Gryllus Samu vezény¬letével és Gryllus Dániel közreműködésével a magyar zenei élet kiemelkedő művészei szólaltatják meg.

A fellépő művészek: Gryllus Dániel (ének, citera, furulyák), Szalóki Ági, Bognár Szilvi, Both Miklós (ének), Pálhegyi Máté (fuvola), Borbély Mihály (klarinét, szaxofon), Frankie Látó (hegedű), Balázs Gergely (brácsa, hegedű, mridangam), Kovács Zoltán (nagybőgő), Balogh Kálmán (cimbalom), Bolya Mátyás (citera, brácsa), Bizják Gábor (kürt), Tömösközi László (ütőhangszerek), Szirtes Edina Mókus (ének, hegedű), Ferenczi György (szájharmonika), Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, Seress Zoltán (próza).

Vezényel: Gryllus Sámuel

Közreműködnek: a Színház- és Filmművészeti Egyetem fizikai színház szakos hallgatói
Koreográfia: Horváth Csaba

Rendező: Harsányi Sulyom László