Balassi Bálint Intézet

Weöres Sándor Centenáriumi Év
Ünnepeljünk együtt a Balassi Intézetben a Múzeumok Éjszakáján!

Weöres Sándor életében rendkívül fontos volt a keleti kultúrák iránti érdeklődés, az ebben való elmélyülés, a spiritualitás. Műfordításai nemcsak művészi szépségük miatt nevezetesek, hanem mert e művek szellemiségét talán minden más műfordításnál hitelesebben sugározzák rendkívüli beleélő készségének és nyelvi hajlékonyságának köszönhetően. A Balassi Intézet Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából az író–költő–műfordító eme különleges érzékenységére, spiritualitására és a kínai kultúra iránt érzett nagyfokú tiszteletére kívánja ráirányítani a figyelmet a Múzeumok Éjszakáján. A (kortárs) keleti kultúra képi, vizuális világának megidézésével és Weöres A teljesség felé című metafizikai művének zenei adaptációjával válik teljessé az est programja, ahol ily módon a vers, a zene, a ritmus, a kép, a múlt és jelen találkozásában indulunk útra a végtelen és a teljesség felé.

Az est programja két részből épül fel. Időtlen derengés címmel nyílik kiállítás Xi Xinmin festőművész monumentális alkotásaiból. A művész a kortárs kínai festészet egyik kiválósága, a világ számos pontján fellelhetőek képei, Magyarországon azonban most először nyílik kiállítás képeiből. Mind a témákat – orchideák, tájképek, naplementék stb. -, mind a technikát tekintve képei egyszerre közvetítik a több ezer éves kínai hagyományt és a modernitást. Képei megjelenítik a keleti filozófia tradicionális értékeit. Az ünnepélyes kiállítás megnyitóján Weöres Sándor kínai műfordításaiból hallgathatnak meg részleteket a látogatók.

Weöres Sándor A teljesség felé című kötetére Gryllus Dániel komponált először zenét. A művet előadták színpadon is, ennek dramaturgját Kőváry Katalin rendező, a zeneszerző felesége állította össze. Közel 30 évvel később Gryllus Samu újra hangszerelte a művet, melynek előadására több generáció kiválóságait kérték fel. A Weöres-mű részleteit Gryllus Samu vezényletével és Gryllus Dániel közreműködésével a magyar zenei élet kiemelkedő művészei szólaltatják meg a Balassi Intézetben a Múzeumok Éjszakáján. A fellépő művészek: Gryllus Dániel (ének, citera, furulyák), Sebő Ferenc, Szalóki Ági, Bognár Szilvi, Both Miklós (ének), Pálhegyi Máté (fuvola), Borbély Mihály (klarinét, szaxofon), Varga Zoltán (kürt), Frankie Látó (hegedű), Halmos Béla (brácsa), Balázs Gergely (brácsa, hegedű, mridangam), Kovács Zoltán (nagybőgő), Lukács Miklós (cimbalom), Bolya Mátyás (citera, brácsa), Tömösközi László (ütőhangszerek), Seress Zoltán (próza), Gryllus Sámuel (vezényel).

Programok:
„Időtlen derengés” kiállítás-megnyitó 2013. június 22. 18 óra.
„Teljesség felé” zenés irodalmi est 2013. június 22. 19 óra.

Helyszín:
Balassi Intézet - 1016 Budapest, Somlói út 51.