Vallomás


Balatoni Monika
társadalmi kapcsolatokért felelős államtikár

A Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság a Weöres Sándor Centenáriumi Év programsorozat felelőse és koordinátora.

 

 

A Weöres Sándor Centenáriumi Év nem csupán az időtlen értékeket szüntelenül kutató bölcsre és örökségére hivatott emlékeztetni. Megidézni szavait, emlékezetét most igazán időszerű! Hallgassuk, amit tanított!

Weöres Sándor mesemondó volt - halljuk sokszor -, hisz ahol „Izzik a galagonya…” ott minden gyermek felfigyel. Valóban mesemondó volt, legfontosabb meséjét, melyet minden korosztálynak a maga nyelvén tolmácsolt, mégis kevesen ismerik: bölcsessége egy sor csupán, "...a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra."

Nekünk a Centenárium szervezőinek, csak egy feladatunk van; felfelé segíteni a létrán mindazokat, akiket Weöres is segített volna. Márpedig Weöres Sándor az egész magyarságnak szól időtlenül és modernül.

Megtanít, hogyan találjunk vissza önmagunkhoz, ezáltal teremtve biztos talajt saját létránknak. Öröksége a mi örökségünk. Kultúrája a mi kultúránk. Nem más, mint a mi túlélési stratégiánk. Ezért feledhetetlen számunkra Weöres.