Gryllus Samu

Gryllus Samu
Zenei rendező

A Weöres Sándor Centenáriumi Év keretében az „Egy Bárkában Weöres Sándorral” című előadás rendezője és megálmodója.

 

 

fotó: Pereszlényi Erika

Gryllus Samu - Vallomás a Weöres Sándor Centenáriumi Év honlapjára

Szombathelyen ha járok általában meglátogatom a Weöres Sándor szobrot (Veres Gábor munkája). Ül egy padon, simogatja a macskáját és van mellette egy hely, ahová le lehet ülni. Egy embernek. Nagyon szeretem ezt. Leülni oda, ahol ketten vagyunk, persze a macskát nem számítva. A verseivel is így lehet egyedül / ketten lenni.

„Birkózzék velem, mint kisgyerek az apjával, és a birkózásban erősödjék.” (W.S.:Köszönötés)

Írta az utókorról. Ez azt hiszem különösen is igaz, ha zeneszerzőként fordulok a munkáihoz. Birkózás, amiben erősödöm. Eddigi talán legintenzívebb találkozásunk a 2005-ös évben Palya Beával közösen készült Psyché lemez kapcsán volt. A több mint egy éven át tartó munka során végig éreztem azt a megmagyarázhatatlan fényt magamban, amiben ez a birkózás egyben tánc és szertartás is, a győzelem pedig csendes és békés, mint a megértés. Weöres szövegekkel foglalkozni így különös erőt ad. Így van ez a Teljesség Felé előadásainál, vagy most is, amikor a Bárka Színházban készülünk az életművön végigívelő szimfóniák feldolgozásainak bemutatójára.

A Psyché a Hangzó Helikon sorozat lemezének megjelenése után csak három évvel 2008-ban került nyilvános előadásra, az akkori koncertkörút műsorfüzetébe Esterházy Péter írt rövid mondatokat nekünk. Az egyik pontosan írja le, amit a Perint parti szoborpadon ülve érzek:
„Mindenkié ő, minden olvasójáé, és senki másé. Talán az utolsó igazi, nagy nemzeti költő, első az egyenlők közt; akit soha senki nem tudott kisajátítani. Weöres Sándor egymaga élő bizonyítéka, élő bizonyítéka most is, az ember fönségének.” (Esterházy Péter: W.S. mondatok)

Gryllus Samu
2013. szeptember 4.