Képgaléria

WS100 Olvasósarok Tusványoson

WS100 Olvasósarok Tusványoson
2013. július 25.

A Weöres Sándor Centenáriumi Év programjainak egyik helyszíne a Magyar Teátrum színházi sátor volt Tusványoson. A színházi sátorban kialakított Weöres Sándor olvasósarok az életművet gondozó Helikon Könyvkiadó jóvoltából a teljes életműsorozattal, valamint Weöres Sándor kortársait bemutató és Weöres Sándor színházi írásait összegyűjtő válogatással várta az olvasni vágyókat. A Magyar Teátrum színházi sátorban az előadások előtt Weöres Sándor eddig kiadatlan műveiből tartottunk felolvasást, a művek válogatásában a Helikon Könyvkiadó irodalmi főszerkesztője, Kovács Attila Zoltán működött közre, valamint Dr. Steinert Ágota, a Weöres életmű szerkesztője válogatta a műveket a Versfélóra számára. Így köszöntöttük a Weöres Sándor Centenáriumi Évet minden előadás előtt Tusványoson.

A Weöres témavonat Tusnádfürdőn járt

A Weöres témavonat Tusnádfürdőn járt
2013. július 22.

A Weöres Sándor Centenáriumi Év következő állomása a XXIV. Bálványosi Nyári Egyetem és Diáktábor rendezvénysorozata volt. A Weöres mozdony a MÁV Zrt. menetrend szerinti Corona járatával indult Tusnádfürdőre július 22-én a Budapest-Keleti pályaudvarról. A járat témavonatként működött, Weöres Sándor életművének utolsó kötetéből, az Elhagyott versek-ből a Békéscsabai Jókai Színház színészei olvastak fel, a versekhez irodalomtörténeti összefűzést, szakmai hátteret a Helikon Könyvkiadó főszerkesztője adott. A Weöres mozdony a tábor indulására, július 23-ára érkezett Tusnádfürdőre. A Weöres Sándor Centenáriumi Év programjával a Magyar Teátrum színházi sátorban és a Magyar Posta sátorban találkozhattak a rendezvénysorozatra látogatók.

Gyermekprogramok az ALLEE Bevásárlóközpontban

Gyermekprogramok az ALLEE Bevásárlóközpontban
2013. július 11.

A Weöres Sándor Centenáriumi Év keretében gyermekprogramok és koncertek várják a látogatókat július 6-án és 13-án. Új állomáson a Weöres Sándor Színháza című kiállítás, mely megtekinthető július 1. és július 14. között az ALLEE Bevásárlóközpontban.

Megemlékezés Csöngén

Megemlékezés Csöngén
2013. június 22.

Weöres Sándor megemlékezés Csöngén, a Weöres Sándor – Károlyi Amy Emlékházban a költő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Fabinyi Tamás és Gryllus Dániel „Dialógus prédikáció”

Fabinyi Tamás és Gryllus Dániel „Dialógus prédikáció”
2013. június 22.

Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából Fabinyi Tamás evangélikus püspök istentiszteletet tartott Csöngén abban a templomban, ahol Weöres Sándort egykor keresztelték.

Megnyitották a Weöres Sándor-emlékévet

Megnyitották a Weöres Sándor-emlékévet
2013. június 20.

A 100 éve született Weöres Sándor tiszteletére szervezett emlékév hivatalos megnyitóján bemutatták a Magyar Nemzeti Bank emlékérmét, valamint a Magyar Posta alkalmi feláras bélyegkisívét is. A június elején indult és várhatóan novemberig tartó emlékév csütörtöki budapesti megnyitóján Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a centenárium példátlan társadalmi és kormányzati összefogás révén valósul meg.
Az ünnepi megnyitón bemutatkoztak a Weöres Sándor Centenáriumi Év programsorozat kiemelt stratégiai partnerei, a Magyar Posta Zrt., a Magyar Nemzeti Bank, az MTVA és a Libri Média.

„A megmozdult szótár” című kiállítás megnyitója

„A megmozdult szótár” című kiállítás megnyitója
2013. június 18.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett „A megmozdult szótár” című kiállítás megnyitóján Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára mondott köszöntőt, majd Kemény István költő megnyitotta a kiállítást. Az ünnepi megnyitón Pogány Judit színművész olvasott fel Weöres Sándor verseiből, a Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium Géza malac kórusa pedig megzenésített Weöres Sándor vereket adott elő Békés Márta vezetésével.

Rendhagyó sajtóreggeli Weöressel

Rendhagyó sajtóreggeli Weöressel
2013. június 5.

Rendhagyó sajtóreggelivel indult a Weöres Sándor Centenáriumi Év 2013. június 5-én 14 órakor. A sajtóreggelit pontosan abban a napszakban tartottuk, mikor Weöres Sándor reggeliző asztalhoz ült Csöngén, megidézve a fiatal költő pályafutásának indulását egy-egy csöngei visszaemlékezésen keresztül. A Centenáriumi Évet Balatoni Monika államtitkár nyitotta meg. A sajtóreggelin a Weöres-életmű utolsó kötetét, az Elhagyott versek-et bemutatta Dr. Steinert Ágota irodalomtörténész, a kötet szerkesztője, Halmos Ádám, a Weöres-életművet gondozó Helikon Kiadó vezetője és a Kiadó irodalmi főszerkesztője, Kovács Attila Zoltán. A versekből Reviczky Gábor olvasott fel.