Magyar Posta

A Posta idei ifjúsági bélyegei Weöres Sándor tiszteletére jelennek meg.

A Magyar Posta alkalmi feláras bélyegkisív kibocsátásával köszönti Weöres Sándor születésének századik évfordulóját. A centenáriumra megjelenő kisív Nádi Boglárka tervei alapján a Pénzjegynyomdában készült harmincezer példányban. A kisíven Weöres Sándor műveiből származó idézetek és illusztrációk grafikai kompozíciója szerepel. A felárból származó bevételt a Posta az ifjúsági bélyeggyűjtés támogatására fordítja.

A bélyeg tervezője, Nádi Boglárka, „első-bélyeges” fiatal grafikus. Az ifjú székesfehérvári tervező, tavaly diplomázott Sopronban, az Alkalmazott Művészeti Intézet tervezőgrafika szakán. Jelenleg ugyanitt mesterképzésen vesz részt. A bélyegtervezésben példaképe a közelmúltban elhunyt világhírű bélyegtervező grafikusművész, Kass János. Diplomamunkájában magyar népmesékhez tervezett különleges bélyegsorozatot, így közel állt hozzá a Weöres-centenárium tiszteletére kiírt bélyegtervezési pályázat témavilága.

A centenáriumi bélyegkisív grafikájáról az alkotóművész a következőt mesélte: „Amikor megkaptam a feladatot, rengeteget gondolkoztam azon, hogyan tudnék Weöres Sándorhoz méltót alkotni. Olyan bélyeget szerettem volna tervezni, amit, ha még élne, ő is szeretne. Vagyis szeretném azt képzelni, hogy szeretné. A Magyar etűdök kötetének bevezetője adta az ötletet, amiben a felesége a következő sorokat írta:

'Ez a könyv ajándék. Én is ajándékba kaptam. Fiatal házas korunkban Weöres Sándor rajzolta és írta számomra, annyiféle tintával, ahányféle színt kapott. Ezért lett olyan tarka, mint a színes tojás. Nekem mindmáig legkedvesebb ajándékom. Azt mondják, a szeretet annál inkább növekszik, mennél inkább osztogatják. Ilyen szeretettel adom olvasói kezedbe ajándéknak ezt a könyvet. (Károlyi Amy)'

Miután ezt elolvastam és alaposabban áttanulmányoztam a kötetet, már biztos voltam benne, hogy a kalligráfiát kell választanom és valami olyan szellemiségben megfestenem a bélyegeket, amilyen szeretettel ő illusztrálta és kalligrafálta a könyvet Károlyi Amynak. Remélem sikerült.”

Az évfordulós 440 Ft +100 Ft felár névértékű bélyegkisív és a hozzá tartozó elsőnapi boríték 2013. június 20-án jelenik meg az ország nagyobb postáin, de a budapesti Filapostán, illetve a Posta honlapján keresztül is megvásárolható lesz.