Petőfi Irodalmi Múzeum

Petőfi Irodalmi Múzeum programjai a 100 éve született Weöres Sándor tiszteletére

A megmozdult szótár
kiállítás a 100 éve született Weöres Sándor tiszteletére

Kurátor: Hegyi Katalin
A szövegeket válogatta, szerkesztette: Bartal Mária, PhD (ELTE)
A virtuális játékokat tervezte: MOME Kreatív Labor (Bence Samu, Nagy Ágoston, Ruttkay Zsófi, Sárosi Róbert)
Látványtervező: Mihalkov György
Időpont: 2013. június 18.

2013. június 22. 20h – Múzeumok Éjszakája

„a jöhet akármi”

WEÖRES-SLAM

Weöres Sándor komoly játékosságára, kísérletező, kutató kedvére és versei zeneiségére mi sem rímel jobban, mint a szlemmerek szókimondó, virtuóz verselése. A könnyedség látszata az ő esetükben is csupán a nyelv mesteri használata, teljes birtoklása mellett válhat minőséggé.

A poetry slam a ’80-as évek közepén Chicagóból indult világhódító útjára és mára hazánkban is népszerű, önálló műfajjá nőtte ki magát. A verses versenyek rajongói között minden korosztály képviselői megtalálhatók.
Az ötéves, sikeres múltra visszatekintő Slam Poetry Budapesttel közösen szervezzük az idei Múzeumok Éjszakája egyik legizgalmasabbnak ígérkező programját. A téma Weöres Sándor, az ihletet adó vers a Rock and Roll.

A színpadon a tapasztalt hangulatfelelősök Mavrák „Hugee” Katalin és Németh „Zeek” Péter lesznek. Fellépnek a hazai élvonal hősei és ifjú reménységei: Bárdos Deák Ági, Csider István Zoltán, Gábor Tamás/ Indiana, Horváth Kristóf/ Színész Bob, Kemény Zsófi, Kornis Mihály, Kupa Julcsi, Pion István, Simon Márton, Szabó Márton, Szkárosi Endre, Tengler Gergely /T.G. Napherceg és Tolnai Eszter, valamint az Amoeba együttes (Boros Levente – dob, Sabák Péter – basszusgitár, Bognár Szabolcs – billentyű).

Szerkesztő: Hegyi Katalin

Szervező: Stráhl Katalin (Slam Poetry Budapest) és Böröcz Judit (PIM)

Időpont: 2013. június 22. 20h – Múzeumok Éjszakája

Ha a világ rigó lenne

A Weöres Sándor verseiből összeállított műsorban a gyerekekkel együtt játszva gondolkodunk el arról, hogy milyen fontos tartozékai vannak a versnek: mi a rím és a ritmus? Állatokat megjelenítve hirtelen „békává” változunk, vagy Macskaindulót nyávogunk, de az is lehet, hogy a Csodaparipára pattanva a csillagok közé szállunk s meglátogatjuk a Napot is. Furfangos találós kérdésekre válaszokat gyűjtünk s közben dalban is elbeszéljük, mi van a hegyen s az ibolyán túl? Emberi jó és rossz tulajdonságokat is összegyűjtünk Weöres Sándor tréfás-mondókás versei segítségével, hogy vidáman záródjék a verses, dalos, játékos találkozó.

Előadja: Havas Judit
Zenei közreműködő: Budai Ilona
Időpont: 2013. június 22. 15h – Mesemúzeum – Múzeumok Éjszakája és 2013. szeptember 14. 11h

„tánc volnék, mely önmagát lejti”

A Petőfi Irodalmi Múzeum, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Modern Magyar Irodalomtörténeti Tanszéke, a Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelv-, Irodalom- és Kultúratudományi Intézete, valamint a Fiatal Írók Szövetsége „tánc volnék, mely önmagát lejti” címmel konferenciát rendez a költő születésének századik évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A tanácskozás célja, hogy egymástól gyökeresen eltérő olvasásmódok és kérdésirányok megszólaltatásával a hetvenes-nyolcvanas évek monográfia-sorozata óta meggyengült intenzitású Weöres Sándor-recepciónak új impulzusokat biztosítson, és kimozdítsa e költészet befogadását a kidolgozott, a vers szemantikai kapcsolatait lebontó hangzásvilág egyoldalú felmutatásából. A konferencia öt szekciójában Weöres költészetének líraelméleti megközelítésére, irodalomtörténeti szerepének újragondolására, műfordításainak vizsgálatára, majd a kortárs költészettel, a színház- és filmművészettel való kapcsolatrendszerének feltérképezésére, illetve a gyerekversek költészettörténeti szerepének újraértésére teszünk
kísérletet.

A konferencia anyagából 2013 folyamán tanulmánykötet megjelentetését tervezi a Petőfi Irodalmi Múzeum, amely – remények szerint – a Weöres-recepció megújulásának reprezentánsa és kezdeményezője lehet.

A konferencia szervezői:
Bartal Mária (ELTE)
Horváth Csaba (KRE)
Kulcsár-Szabó Zoltán (ELTE)
Palkó Gábor (PIM)
Papp Ágnes Klára (KRE)

Időpont: 2013. szeptember 17-18.