Programok

Az országos Weöres Sándor Centenáriumi Év ünnepi záróelőadása a Művészetek Palotájában a Magyar Kultúra Napján és a költő halálának 25. évfordulóján


Időpont: 2014. január 22.
Helyszín: Művészetek Palotája
Fesztiválszínház – Előadóterem - Üvegterem


10.00 és 11.30 Fesztiválszínház

Weöres Sándor Rock and roll
Weöres Sándor gyerekverseire épülő zenés-táncos interaktív gyerekműsor általános iskolásoknak (9-14 éves korosztály) a fennállása ötödik évfordulóját ezen a napon ünneplő Kultúrpart előadásában. A Művészetek Palotája felkérésére erre az alkalomra létrehozott előadás premierje. (időtartam: 2 X 60 perc)

10.00 Üvegterem

Weöres Sándor Centenáriumi Év kiadvány bemutatója
A Weöres Sándor Centenárium Év legfontosabb eseményeit és programjait bemutató kiadványt Balatoni Monika, a KIM Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkára, Káel Csaba, vezérigazgató és Steinert Ágota, irodalomtörténész, a Weöres-életmű szerkesztője mutatja be. A könyvbemutató beszélgetést moderálja Keresztury Tibor, irodalomtörténész moderálja.
Az esemény sajtónyilvános.

17.00 Előadóterem

Bódy Gábor Psyché című, Weöres művére épülő filmalkotásának vágatlan formában történő levetítése. Az eredeti kópia azóta sem lett bemutatva a nyilvánosság előtt. A film után beszélgetés Réz András vezetésével a film még élő alkotóival, szereplőivel. Vendég: Csaplár Vilmos és Cserhalmi György. (időtartam: 4 óra 20 perc)

19.00 Fesztiválszínház

AZ ÉG-SAPKÁJÚ EMBER
Ünnepi est két felvonásban, mely Weöres Sándor életművének sokoldalúságát és zsenialitását hivatott megidézni – különös tekintettel a zene és az irodalom, a nyelv és a tánc, a költészet és a filozófia kapcsolatára a költő munkásságában.

ELSŐ FELVONÁS (időtartam: 40 perc)

Az énekelt Weöres
Válogatás klasszikus és új Weöres-megzenésítésekből a Kaláka együttes és Sebő Ferenc együtte-sének előadá¬sában, az erre az alkalomra írt műveiket prezentáló kortárs költők részvételével.

Közreműködik: Lackfi János, Tóth Krisztina, Szabó T. Anna, Kiss Judit Ágnes

Kaláka-blokk: a két utolsó dal, Weöres: Volt az öregúrnak kalapja, ill. Cseremisz dal (Kordé, a kereke imbolygó -- WS fordítása) végén a Kaláka elénekli a négy költő egy-egy versszaknyi, előre megírt parafrázisát is, majd a négy költő felolvassa egy általa választott Weöres-vers erre az alkalomra készített átiratát.

Sebő-blokk: a két első dal, Weöres: Bóbita, ill. Galagonya után a zenekar elénekli a négy költő erre a ritmusra előre megírt parafrázisát is.

MÁSODIK FELVONÁS (időtartam: 60 perc)

Weöres Sándor –Gryllus Dániel-Gryllus Sámuel-Horváth Csaba: A teljesség felé
(A Művészetek Palotája számára átdolgozott, felújított előadás, melyhez Horváth Csaba készített koreográfiát)

Weöres Sándor 32 évesen adta ki A teljesség felé című metafizikai kötetét. A nyolcvanas évek elején komponált rá először zenét az akkor harmincas éveiben járó Gryllus Dániel. A művet előadták színpadon is, ennek dramaturgiáját Kőváry Katalin rendező, a zeneszerző felesége állította össze. Apja hatvanadik születésnapjára a szintén zenei pályára lépett, harmincas éveiben járó Gryllus Samu a jelenlegi zenei elvárásoknak megfelelően újra hangszerelte a művet, ennek előadására több generáció kiválóságait kérték fel. A Weöres-mű eredeti, teljes, a Fesztiválszínház technikai adottságaihoz igazodva átdolgozott változatát Gryllus Samu vezény¬letével és Gryllus Dániel közreműködésével a magyar zenei élet kiemelkedő művészei szólaltatják meg.

A fellépő művészek: Gryllus Dániel (ének, citera, furulyák), Szalóki Ági, Bognár Szilvi, Both Miklós (ének), Pálhegyi Máté (fuvola), Borbély Mihály (klarinét, szaxofon), Frankie Látó (hegedű), Balázs Gergely (brácsa, hegedű, mridangam), Kovács Zoltán (nagybőgő), Balogh Kálmán (cimbalom), Bolya Mátyás (citera, brácsa), Bizják Gábor (kürt), Tömösközi László (ütőhangszerek), Szirtes Edina Mókus (ének, hegedű), Ferenczi György (szájharmonika), Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, Seress Zoltán (próza).

Vezényel: Gryllus Sámuel

Közreműködnek: a Színház- és Filmművészeti Egyetem fizikai színház szakos hallgatói
Koreográfia: Horváth Csaba

Rendező: Harsányi Sulyom László

 

Korábbi programok


2013. december 7., szombat

SZÁNCSENGŐ – GYERMEKPROGRAMOK ÉS KONCERTEK
TEÁTRUM, PARK | 10.00-18.00
 
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága hívta éltre és ennek megfelelően kiemelt projektként kezeli a Weöres Sándor Centenáriumi Év programsorozatot, amelynek alapvető célja egyrészről értékmegőrzés, a Weöres Sándor életmű minél teljesebb és minél szélesebb körű megismertetése a közönséggel, valamint fontos feladata, hogy rámutasson a Weöres-hagyaték kevésbé ismert elemeire.
 
A Száncsengő rendezvény a Weöres Sándor Centenáriumi Évhez közvetlenül kapcsolódó program, amely kifejezetten gyerekekre koncentrál. A Száncsengő rendezvény programjainak megvalósításában elsődleges célunk a Weöres-életmű megjelenítésén és feldolgozásán túl az volt, hogy a programokban résztvevő gyerekek ismereteit bővítsük az adott témában, a gyerekek megismerkedjenek a képző- és iparművészet különböző ágaival, valamint a foglalkozások a kreativitást, kíváncsiságot, nyitottságot, asszociációs képességet erősítsék.
 

Program:
 
Száncsengő állomások:
 
1. állomás: Információs Pult
Az Információs Pult több funkciót testesít meg: elsősorban itt kapják meg a gyermekek a pontgyűjtő füzetet, amelybe a sikeresen elvégzett feladatok után pecséteket szerezhetnek. A tíz állomás teljesítése után ugyanígy az információs pulthoz visszatérve vehetik majd át az ajándékukat.
 
2. állomás: Kutyatár
A Kompánia Színházi Társulat állomásán a gyerekek találkoznak Kutyafülű Aladárral, aki Weöres Sándor verset szaval a gyerekeknek, majd meginvitálja őket a decemberben tartandó téli kutyabálba, de sajnos eltévedt, és nem tudja pontosan, hogy merre kell menni. A gyerekek az állomás feladatait végigjárva fognak eljutni a kutyabálba.
 
3. állomás: Iskolaköz
A Kompánia Színházi Társulat ezen állomásán a gyerekek az Iskolapadban ülő Sehallselát Dömötörrel találkozhatnak, aki mindent összekever, megeszi a könyvlapokat, megissza a tintát. Kezében egy dolgozat, amit nem tud megoldani. Vakarja a fejét, gondolkozik, sajnos nem találja a megoldást.  Végül a gyerekek segítenek Dömötörnek megírni a dolgozatát, majd kipróbálják Dömötör különleges ugróiskoláját, amin párosával kell végigugrálni.
 
4. állomás: Pletyka tér
A Kompánia Színházi Társulat ezen állomásán a gyerekek találkoznak Juli nénivel és Kati nénivel, akik épp a szokásos végeláthatatlan beszélgetésüket folytatják egy padon. Pletykálnak arról, hogy mi történt a héten, pletykálnak arról, hogy tavaly milyen ajándékot kaptak karácsonyra, és pletykálnak mindenről, ami eszükbe jut. Pletykálás közben elhangzik a Pletykáló asszonyok című vers is. A végén egyszerre kezdenek mesélni egy-egy történetet, majd eszükbe jut, hogy a gyerekeket is meg kell tanítani pletykálásra a Hogy volt az elején? című játékkal. A játék lényege, hogy kört alkotva egy hosszabb mondatot a másik fülébe kell súgni, és pontosan azt kell tovább adni, amit hallottak. Kiderül, mi marad a végén, mennyire változik meg a mondat, ha szájról szájra végigjárja az utat.
 
5. állomás: Ritmus sétány
A Kompánia Színházi Társulat állomásán a gyerekek egy bánatos karmesterrel találkoznak, aki elveszítette a kórusát. A gyerekek segítenek rajta, ők lesznek az új kórus. Taps és ritmushangszerek segítségével a kánon zenei formáját ismerik meg.
 
6. állomás: Bóbita krt.
A Kompánia Színházi Társulat ezen állomásán Bóbita nagy párnák és takarók között fekszik, de nem akar elaludni, ezért anyukája segítséget kér a gyerekektől. Megpróbálják meggyőzni a hisztis és fáradt Bóbitát, hogy térjen nyugovóra. A játék keretében a gyermekek megtanulják a Bóbita című altatódalt.  
 
7. állomás: Egyszervolt.hu
Az Egyszervolt.hu állomásán a gyermekek eldönthetik, hogy a Mesekocka kirakó játékot, a Rímfogó játékot, vagy a Lengőteke játékot végzik el feladatként. Mindhárom ügyességi feladat.
 
8. állomás: Holnap Kiadó
A Holnap Kiadó állomásán több feladat közül választhatnak a gyerekek. A Rajz a rajzhoz – Harap u. 3. című feladatot kell teljesíteni, melyben egy adott Weöres vershez két illusztráció tartozik, amelyek hasonlók, de stílusukban kicsit mások. A feladat, hogy megtalálják a párokat. Délután 1 órától akár a képek rajzolóitól is segítséget lehet kérni, akik a nap végéig a játékállomáson segítenek a gyerekeknek. A Holnap Kiadó másik játéka a Szó-kép – Liba pék, amelyben Weöres Sándor jól ismert verseiből kevésbé ismert szavakat kell összepárosítani a hozzá tartozó rajzokkal. A Verskirakó- Paripám csodaszép pejkó feladat során egy szétdarabolt Weöres verset kell jó sorrendben összerakniuk a gyermekeknek.

9. állomás: Mesemúzeum
Ezen az állomáson a gyerekeknek meg kell találniuk a „szétszaladt szavakat”, amelyek a versekből hiányoznak. Erre az állomásra visszatérve versfaragásba kezdhetnek a „Felhőleső versjáték” foglalkoztató füzettel a gyerekek.
 
10. állomás: Óperenciások
Az Óperenciások állomásán a gyerekek az értékes pecsétért karácsonyi díszt készíthetnek el, amely versrészlettel ellátott könyvjelző is egyben. A pontgyűjtő feladaton kívül elkészíthetik a Vers-vitorlást vagy a Karácsonyi képverset.  
 
 

A sok színes feladat mellett szórakoztató koncertek, zenés foglalkoztató programok is várják a gyerekeket és a családokat:
 
10:00 – Kányádi Sándor író lesz a MESEMÚZEUM sziget vendége
 
12:30 – Évkerék Társulat Paripám csudaszép pejkó c. előadása Gulyás Anna, Kiss Krisztián, Móser Ádám előadásában

15:00 – Sebő-együttes „Hatvanhat” c. műsora a színpadon

16:00 – Kovácsovics Fruzsina, Elfeledett mézescsók c. koncertje a színpadon

16:35 – Tallián Marianne és Lázár Balázs zenés-verses produkciója a színpad előtt

17:10 – Kárász Eszter és az ESZTER-LÁNC Mesezenekar koncertje a színpadon
 
A belépés díjtalan!MEGHÍVÓ A WEÖRES SÁNDOR CENTENÁRIUMI ÉV KERETÉBEN WEÖRES SÁNDOR BRAILLE-ÍRÁSÚ VÁLOGATÁSKÖTETÉNEK
bemutató sajtótájékoztatóra

2013.10.15. 12h

A Weöres Sándor Centenáriumi Év tiszteletére, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával október 15-én, a Fehérbot Nemzetközi Napján mutatjuk be Weöres Sándor Válogatáskötetének a Braille-írással készült kiadását a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Székházában. A Weöres Sándor Centenáriumi Év alapvető célja a Weöres Sándor irodalmi hagyaték minél teljesebb és minél szélesebb körű megismertetése a közönséggel, és egyben értékmegőrzés és kulturális misszió is.

A Weöres Sándor Braille-írással készült Válogatáskötetét Balatoni Monika, a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára mint a Weöres Sándor Centenáriumi Év koordinátora,  Soltész Miklós, az EMMI szociális és családügyért felelős államtitkára, és Szakály Melinda, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke mutatja be. A sajtótájékoztatón jelen lesz a Weöres Sándor Braille-írású Válogatáskötetének szerkesztője, Dr. Steinert Ágota irodalomtörténész, a Weöres-életmű szerkesztője.

 

Időpont: 2013. október 15. 12:00

Helyszín: Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (XIV. kerületben, a Hermina út 47.) 

„tánc volnék, mely önmagát lejti”

Konferencia Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Modern Magyar Irodalomtörténeti Tanszéke és a Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelv-, Irodalom- és Kultúratudományi Intézete szervezésében.

2013. szeptember 17-18.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A konferncia programja elérhető ide kattintva.

Sajtóközlemény a sajtótájékoztatóról elérhető ide kattintva.


A XXIV. Bálványosi Nyári Egyetem és DiáktáborA Weöres Sándor Centenáriumi Év következő állomása a XXIV. Bálványosi Nyári Egyetem és Diáktábor rendezvénysorozata lesz. A Weöres mozdony a MÁV Zrt. menetrend szerinti Corona járatával indul Tusnádfürdőre július 22-én a Budapest-Keleti pályaudvarról. A járat témavonatként működik majd, Weöres Sándor életművének utolsó kötetéből, az Elhagyott versek-ből a Békéscsabai Jókai Színház színészei olvasnak fel, a versekhez irodalomtörténeti összefűzést, szakmai hátteret a Helikon Könyvkiadó főszerkesztője ad. A Weöres mozdony a tábor indulására, július 23-ára érkezik Tusnádfürdőre. A Weöres Sándor Centenáriumi Év programjával a Magyar Teátrum színházi sátorban és a Magyar Posta sátorban találkozhatnak a rendezvénysorozatra látogatók.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága azzal a céllal hívta életre a Weöres Sándor Centenáriumi Évet, hogy a XX. század egyik legnagyobb magyar költőjének rendkívül sokrétű életművét minél teljesebb és minél szélesebb körben megismertesse a közönséggel. Weöres Sándor életműve széles társadalmi kört szólít meg, művei a filozofikus mélységeket feltáró, az élet alapvető kérdéseit boncoló lírától a gyermekversek és mondókák világáig terjednek, munkásságának számos részlete mégis ismeretlen a nagyközönség előtt. A Centenáriumi Év kiváló alkalmat kínál arra, hogy ezen változtassunk, programjain keresztül rámutasson a Weöres-hagyaték kevésbé ismert részeire.

A Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság feladatának tekinti, hogy az egységét vesztett társadalom feloldásaként felkaroljon egy-egy olyan életművet a nemzeti kultúra területéről, amely precedenst teremtően fejezi ki az összetartozás nemes értékeit. A Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság mindezek fényében kiemelt projektként kezeli a 2013. Weöres Sándor Centenáriumi Évet, melynek életre hívásában elsődleges szempont volt, hogy ezt az egységet a Centenáriumi Évben közreműködő és részt vevő szervezetek széles csoportjával is erősítsük. A Centenáriumi Év kitűnően leképezi ezt az egységet: állami szervek, közintézmények, a civil szféra, megannyi intézmény és kulturális szervezet összefogásával épülnek a programok.

Weöres mozdony és témavonat érkezik Tusványosra

 

A Weöres mozdony a menetrend szerinti 407. számú Corona vonattal 2013. július 22-én 16:40-kor indul a Budapest-Keleti pályaudvarról, és másnap reggel 8 órára,  a tábor nyitó napjára érkezik Tusnádfürdőre.  A Weöres mozdonnyal Tusnádfürdőre érkező járat témavonatként működik majd, Weöres Sándor verseiből tartunk felolvasást Hűvösvölgyi Ildikó színművész, valamint a Békéscsabai Színház színészei, Csomós Lajos és Gulyás Attila közreműködésével. A felolvasáson elhangzó verseket a Weöres Sándor életműsorozat most megjelent utolsó kötetéből, az Elhagyott versek-ből válogattuk az életművet gondozó Helikon Könyvkiadó szerkesztőivel. A kötetben szereplő kihagyott darabok nem érdektelenek, színvonaltalanok; művészi igényességből, személyes vagy politikai okokból hagyta őket el a szerző, a felolvasásra ezekből az ismeretlen, „elhagyott” költeményekből válogattunk. A versekhez irodalomtörténeti háttérszöveget Kovács Attila Zoltán, a Helikon Könyvkiadó irodalmi főszerkesztője ad.

A Weöres mozdony, a menetrend szerinti 407. számú Corona vonat adatai:
Indulás - 2013.  július 22-én, 16:40-kor Budapest-Keleti pályaudvarról
Érkezés - 2013. július 23-án, 08:02-kor Tusnádfürdő vonatállomásra

A Weöres Sándor Centenáriumi Év programjai Tusványoson
 

A Weöres Sándor Centenáriumi Év programjaival a Tusványos 24. rendezvénysorozaton a Magyar Posta Zrt. sátorban lehet találkozni - tematikus gyerekprogramokkal, valamint Weöres Sándor születésének 100. évfordulójára kiadott bélyeget népszerűsítő képeslap-akcióval.

A Weöres Sándor Centenáriumi Év programjának másik helyszíne a Magyar Teátrum színházi sátor. A színházi sátorban kialakított Weöres Sándor olvasósarok az életművet gondozó Helikon Könyvkiadó jóvoltából a teljes életműsorozattal, valamint Weöres Sándor kortársait bemutató és Weöres Sándor színházi írásait összegűjtő válogatással várja az olvasni vágyókat. A Magyar Teátrum színházi sátorban az előadások előtt Weöres Sándor színházi témájú szövegválogatásai kerülnek majd bemutatásra. Ezeket a szövegrészleteket Dr. Steinert Ágota, a Weöres életmű szerkesztője válogatta a Versfélóra számára. Így köszöntjük a Weöres Sándor Centenáriumi Évet minden előadás előtt.

Program:

2013. JÚLIUS 24. SZERDA 16.00-16.30
Versfélóra- Németh Kristóf (Budapesti Játékszín) - A Weöres Sándor Centenáriumi Év köszöntése versekkel

2013. JÚLIUS 25. CSÜTÖRTÖK 16.00-16.30
Versfélóra - Kolti Helga (Szentendrei Új Kulturális Központ) - A Weöres Sándor Centenáriumi Év köszöntése versekkel

2013. JÚLIUS 26. PÉNTEK 16.00-16.30
Versfélóra - Császár Angéla színművész - A Weöres Sándor Centenáriumi Év köszöntése versekkel

 

WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ SZOMBATHELY

WEÖRES SÁNDOR: SZENT GYÖRGY ÉS A SÁRKÁNY TRAGIKOMÉDIA KÉT RÉSZBEN (DÍSZBEMUTATÓ)

A költő így vall 1965-ben született művéről: „…nem végzetdráma, hanem az emberek kavarta viharok futása, különböző célok küzdelmének következményeként örök-forgású örvénnyé kavarodva. Sem a sárkányölő Szent György, sem a sárkány hívei nem diadalmaskodnak végérvényesen, mert mikorra győzne valamelyik, az örvény már másutt és másként sodor. Itt nem győz más, mint az a forró atmoszféra, mely mindent szerelmesen fojtogat és mindent gyilkosan fölemészt, de könyörtelen örök forgásában mégis a szakadatlan életet jelenti.”

Arról pedig, hogy mit kíván üzenni drámájával a közönségnek, ekképp beszélt egy rádióinterjújában: „Azt, hogy az élet sokkal bonyolultabb, sokkal ellentmondásosabb, mint ahogy mindennapjainkban érzékeljük. Annyi sárkánnyal kell a ma élő embernek és a ma élő fiatalnak megvívni, erre vonatkozik tulajdonképpen a darab. Megoldást nem ad, csak az ellentmondásokat, az ellentéteket, a kérdéseket veti fel. A megoldást a saját életének megfelelően mindenkinek saját magának kell megtalálni.”

A drámát a szerző századik születésnapján, 2013. június 22-én mutatja be a Weöres Sándor Színház Valló Péter rendezésében. Címszerepben a szombathelyi születésű Fekete Ernő, a Katona József Színház tagja.

Szereplők:

GIORGIO lovag (Szent György) - FEKETE ERNŐ m.v.
CANNIDAS, Silene királya - TROKÁN PÉTER
INGANGA, százéves anyakirályné - KISS MARI
UTTAGANGA királykisasszony - NAGY CILI
LAURO, a király unokaöccse - CZUKOR BALÁZS
ISBEL hercegnő, Lauro féltestvére - SODRÓ ELIZA
MIRON, a Sárkány főpapja - JORDÁN TAMÁS
SIRIO, silenei lovag - KÁLMÁNCHELYI ZOLTÁN
ATHANAS, a király minisztere, valamint
DRINUS réthor, nyomorék - OROSZ RÓBERT
BARDANES, a király minisztere, valamint
BATRACH, kocsmáros és hajós - SZERÉMI ZOLTÁN
LYDIA, udvarhölgy, a Sárkány jegyese - FEKETE LINDA
CYNTHIA, udvarhölgy, a Sárkány jegyese - VARGA DÓRA
BARBARA, udvarhölgy, a Sárkány jegyese - KORPONAY ZSÓFI
NELLA, piaci árusnő - ALBERTI ZSÓFI
REDVULFUS, SCOTTUS, AFER, római katonatisztek,
illetve                                  
BRUTO, DURO, SILVANO, silenei katonák - HORVÁTH ÁKOS, KELEMEN ZOLTÁN, KOVÁCS GERGELY
A sárkány KÉT PAPJA és KÉT PAPNŐJE - BUDAI DÁVID, POPPRE ÁDÁM, LÉVAI TÍMEA, OSTYOLA ZSUZSANNA

Díszlettervező: HORGAS PÉTER                                   
Jelmeztervező: BENEDEK MARI
Dramaturg: DURÓ GYŐZŐ
Zeneszerző: MELIS LÁSZLÓ
Korrepetítor: FALUSI ANIKÓ
Kellékes: JENEI ÁGNES                                    
Súgó: BALOGH LÍVIA
Ügyelő: NÉMETH ÉVA
A rendező munkatársa: M. KAPORNAKI RITA

Rendező: VALLÓ PÉTER
Centenáriumi díszbemutató: 2013. június 22., Nagyszínpad

Képek az előadásról.

 

WEÖRES SÁNDOR MOZDONY FELAVATÁSA

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium hivatalosan megnyitja a Weöres Sándor Centenáriumi Évet 2013. június 20-án. A költő születésnapján, 2013. június 22-én - együttműködésben a MÁV Zrt.-vel - hivatalosan elindul a Centenáriumi Év tiszteletére készült Weöres Sándor mozdony. A felavatási ünnepség után a Weöres Sándor mozdony egész évben járja majd az országot. A Weöres Sándor Centenáriumi Év mozdonyát Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter avatja fel.

Időpont: 2013. június 22., 9 óra
Helyszín: Szombathely - vasútállomás


WEÖRES SÁNDOR CENTENÁRIUMI ÉV - SZÜLETÉSNAP

Megemlékezés a születésnapról Csöngén, a szülőfaluban.

Résztvevők: Fabiny Tamás evangélikus püspök, Dr. Hende Csaba miniszter, Ágh Péter országgyűlési képviselő, valamint Baranyai Ernő, Csönge polgármestere.

Fabiny Tamás evangélikus püspök istentiszteletet tart Csöngén, melynek keretében rövid koncertet ad Gryllus Dániel a „Teljesség felé” című darabból, valamint a gyermekkórus előadásában Weöres Sándor feldolgozások hangzanak el. Az istentisztelet után a Weöres Sándor Emlékházban műsorok várják az érdeklődőket.

Időpont: 2013. június 22., 10 óra
Helyszín: Csönge

BALASSI INTÉZET - KIÁLLÍTÁS ÉS ELŐADÁS A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJÁN

Időtlen derengés címmel nyílik kiállítás Xi Xinmin festőművész alkotásaiból, a megnyitón Weöres Sándor kínai műfordításaiból hangzanak el részletek. A kiállítást megnyitja Dr. Navracsics Tibor miniszter. Az est második részében Weöres Sándor A teljesség felé című kötetének részleteit Gryllus Samu vezényletével és Gryllus Dániel közreműködésével a magyar zenei élet kiemelkedő művészei szólaltatják meg.

Időpont:
2013. június 22. 18 óra - Időtlen derengés c. kiállítás-megnyitó
2013. június 22. 19 óra - A teljesség felé c. zenés irodalmi est
Helyszín: Balassi Intézet


2013. WEÖRES SÁNDOR CENTENÁRIUMI ÉV HIVATALOS MEGNYITÓJA

A Weöres Sándor Centenáriumi Év ünnepélyes megnyitója. A Magyar Posta Zrt. és a Magyar Nemzeti Bank hivatalosan forgalomba bocsátja a Weöres Sándor Centenáriumi Évre készített bélyeget és érmét. Az ünnepségen bemutatkoznak a stratégiai partnerek.

Időpont: 2013. június 20., 11 óra
Helyszín: Budapest, Károlyi-Csekonics Rezidencia

WEÖRES SÁNDOR CENTENÁRIUMI ÉV - NYITÓ SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ, KÖNYVBEMUTATÓ

Balatoni Monika társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár bejelenti a 2013. Weöres Sándor Centenáriumi Évet. Bejelentésre kerül egy Weöres Sándor válogatáskötet kiadása Braille-írással a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével együttműködésben, valamint a POSZT-OFF program keretében a Weöres Sándor színházi alkotásainak plakátjaiból, fényképeiből és relikviáiból összeállított vándorkiállítás, melynek megnyitója 2013. június 7-én, Pécsett lesz.

A Helikon Könyvkiadó részéről Halmos Ádám ügyvezető igazgató bemutatja a Weöres Sándor életművet, az Elhagyott versek kötetet pedig Dr. Steinert Ágota irodalomtörténész, a kötet szerkesztője ismerteti. A kötetből felolvas Reviczky Gábor színművész, bevezetőt mond Kovács Attila Zoltán, a Helikon Könyvkiadó irodalmi főszerkesztője.

Időpont: 2013. június 5., 14 óra
Helyszín: Centrál Kávézó, Budapest

CSALÁDI SZÍNHÁZI FESZTIVÁL - WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZA – HOLDBELI CSÓNAKOS

A 2013. Weöres Sándor Centenáriumi Év első bemutatkozó kiállítása Weöres Sándor Színháza - Holdbeli Csónakos címmel. A debreceni Csokonai Színház Holdbeli Csónakos táncos-zenés mesejáték fesztivál-előadáshoz kapcsolódóan nyílik meg a kiállítás. Rázga Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója tartotja a megnyitót.

Időpont: 2013. május 30. 18 óra (megnyitó) - a kiállítás megtekinthető 2013. június 6-ig.
Helyszín: Pécs

XIII. POSZT-OFF - WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZA

Weöres Sándor Színháza című kiállítás bemutatója. A kiállítás 42 magyarországi előadás képanyagának felhasználásával készült.
A kiállítást megnyitotja: Balatoni Monika államtitkár, Bodrogi Gyula színművész (Kossuth-díjas, a Nemzet Színésze, XIII. POSZT díszvendége) és Bertók László, József Attila- és Kossuth-díjas költő.

Időpont: 2013. június 07.
Helyszín: Pécs

 

 

AZ ÉLMÉNYKÖZPONTÚ IRODALOMTANÍTÁSI PROGRAM SZERVEZÉSÉBEN

2013. január 19. (a nagy hó miatt február 2-án megrendezve)
Weöres-délután Csöngén, a Weöres-év Vas megyei megnyitása.

2013. április 26-28.
"Egyik nyár, akár a másik"? címmel Valse triste-konferencia Csöngén és Szombathelyen a 12 legszebb magyar vers elnevezésű konferencia- és könyvsorozat részeként.
Társrendezvény 26-án: Nagy Versmondás mintegy 700 diákkal Csöngén Jordán Tamás vezényletével.

2013. június 21-24.
Weöres Sándor Olvasótábor és Nyári Egyetem egyetemistáknak és magyartanároknak.

2013. szeptember 15-19.
A teljesség felé címmel Jordán Tamás, a Sebő együttes és Fűzfa Balázs előadóestjei összesen kilenc alkalommal a Székelyföldön.


A WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ ESEMÉNYEI

2013. június 7.
Nagy Versmondás Szombathely Fő terén Jordán Tamás vezényletével.

2013. június 22.
A Szent György és a sárkány díszbemutatója.
A színházban alakult meg június 22-én a Weöres Sándor Asztaltársaság. A szülőváros egy új kezdeményezéssel is igyekezett jelezni elkötelezettségét a költő életműve iránt: június 22-én több órás élő irodalmi kávéház fogadta játékos-komoly műsorral vendégeit a Városházán.

2013. május 26.
WS-matiné a szombathelyi Arborétumban.

2012. szeptember 20.
Pethő Veronika kiállítása (WS egysorok verseinek illusztrációi).

2013. december 12.
A jubileumi év szombathelyi jelképes zárásaképpen a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár rendez tudományos konferenciát.