Seress Zoltán

Seress Zoltán
a Bárka Színház igazgatója

A Weöres Sándor Centenáriumi Év keretében az „Egy Bárkában Weöres Sándorral” című előadás rendezője.
fotó: Dudás Szabolcs


Weöres csak így…

…, tizenhat éves voltam, és először tettem a lábam a bűnös földre (bűvös?) . Először voltam Nyugaton – Belgiumban. Versenyre utaztunk kecskeméti röplabda csapattal vonaton. Határ, eldugott pénz (talán 30-40 márka, nem a keleti), aztán tovább, Brüsszel csak egy villanás, az Atomium, igen mondjuk Atomium-villanás, Brugge csoda, víz-utcák, csipkeverő asszonyok, biztos úgy mint Halason (a Kiskunságon). És egy Roeselare nevű kisváros…mérkőzések, séta egyik este két liter pálinkáért akartunk mozijegyet venni (bizony a magyar a jég hátán is …hogy megél azt nem tudom, de akkor már régóta próbáltuk ezt itt Európa hidegebb felén). Nem kaptunk jegyet, a pálinkát nem ittuk meg, holnap meccs lesz, összetörtem, kidobtam az üveget ha jól emlékszem ott már akkor is a belga szelektívbe.

És aztán történt velem még valami. Te jó ég, a világ legnagyobb játékboltjába mentem, és ez mind nekem a legkisebb is számít Zotyó… Láttak már belga játékboltot? Igen, igazi játék, sok-sok színes, gurul, zenél, elmegy-visszajön, távirányítás (wireless talán). Aztán gyanús lettem az eladóknak, már egy órája benn téblábol a bajuszos fiatalember. Szeretettel figyeltek - nem úgy, mint a Gorenje-s honfitársaimat néhány rendszerváltás-évvel később. Azon gondolkodtak, hogy flamand vagy vallon, vagy csak sérült, aztán megnyugodtak… nem lop ez csak játszik.
Igen, nem lopok. Engem loptak meg, elvették a gyerekkoromat… nem ez nem igaz, boldog gyerekkorom volt. Titkokkal, játékkal, szerelmekkel s így tovább, és így tovább, és így tovább, eddig! ...

De nekem most Weöres-ről kellene beszélnem. Száz éve született, tudjuk erről nincs új információm… akkor? Mit mondhatok én, mikor mások annyi mindent elmondtak már, s el fognak mondani még a 100 esztendőről. Akkor hát?

Hiszen róla beszélek… azt hitték ellophatják, eldughatják „a kicsit” egy kicsit a gyerekversek mögé, de nem lehetett, mert a gyerek mindent lát, és mindent kimond. Játszik. Csapong, és közben átlát rajtunk. Weöres volt nekünk a világ legnagyobb játékboltja. A Teljesség játékboltja, s miközben elmerültünk az Ő játékaiban, figyelt és megmutatta az árnyékos oldalnak, hogy nem vagyunk Majmok.

S. Z.

Íródott Budapesten,

1962.05.21.