Szombathelyen és Csöngén folytatódnak a Weöres100 programjai
2013. június 21. 17:43

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által elindított Weöres Sándor Centenáriumi Év programjai június 22-én, a költő születésnapján, Weöres Sándor szülőföldjén folytatódnak. Délelőtt Szombathelyre és Csöngére várják az érdeklődőket és ünnepelni vágyókat.

A Weöres Sándor Centenáriumi Év kiemelkedően fontos állomása a költő születésnapja. Ezen a napon indítják útjára - a MÁV Zrt. közreműködésével elkészült - Weöres Sándor Centenáriumi Év mozdonyát, melyet Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter avat fel Szombathely vasútállomásán reggel 9 órakor. A mozdony 11 órától 17 óráig megtekinthető az állomáson. A szombathelyi városháza ad otthont a költő születésnapi ünnepi műsorának, amelyen többek között részt vesz Harangozó Bertalan megyei kormánymegbízott és Dr. Puskás Tivadar polgármester is.

A mozdonyavatás után a költő szülőfalujába, Csöngére várják az ünnepelni vágyókat. Itt Fabinyi Tamás evangélikus püspök tart istentiszteletet a falu evangélikus templomában. A Kossuth Rádió e jeles napon Csöngéről közvetíti a déli harangszót.

Június 22-én este két budapesti programmal is emlékezünk Weöres Sándorra: a Balassi Intézet Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából az író–költő–műfordító spiritualitására és a kínai kultúra iránt érzett nagyfokú tiszteletére kívánja ráirányítani a figyelmet a Múzeumok Éjszakáján. Időtlen derengés címmel nyílik kiállítás Xi Xinmin kortárs kínai festőművész alkotásaiból, melyet a Weöres Sándor Centenáriumi Év fővédnöke Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter és Xiao Qian, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete nyit meg, majd ezt követően Teljesség felé címmel koncertet ad Gryllus Dániel neves művészek közreműködésével.

A Weöres Sándor Centenáriumi Év életre hívásával a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága tiszteletét kívánja kifejezni a XX. század egyik legnagyobb magyar költője előtt. A Centenáriumi Év kiemelt célja a társadalmi egység kifejezése, valamint értékmegőrzés és egyben kulturális misszió.