Uránia Filmszínház

Psyché - Bódy Gábor filmjének díszbemutatója az Uránia Nemzeti Filmszínházban

A monumentális alkotás az experimentális beállítottságú alkotói törekvés és a fősodorba illeszkedő látványos történelmi film műfajának kivételes szintézise a magyar film történetében. Bódy olyasmire vállalkozott, amire azóta szinte senki: úgy beszélni a magyar történelem meghatározó, a felvilágosodástól Trianonig ívelő korszakáról, hogy az történet- és szellemfilozófiai távlatot kapjon; úgy elmesélni a történelmi kulisszák közt zajló különös szerelmi háromszög történetet, hogy közben minden filmkockán érvényesüljön a kifejezőeszközök újszerű, egyszerre felemelő és felkavaró használata. A filmet maga a rendező a rakott palacsintához hasonlította: „Ez azt jelenti, hogy félre lehet kotorni, ami nem ízlik, még mindig marad mit fogyasztani.” Nos, az elmúlt immár emberöltőnyi időben hasonló filmművészeti „fogáshoz” nem juthattunk a hazai mozikban. (Gelencsér Gábor, filmtörténész)

A film teljes, háromrészes verziójának digitális felújítása Hildebrand István operatőr közreműködésével, „A képek állása” című 2011/12-es rendezvénysorozat keretében valósult meg a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetben, a Berlini Művészeti Akadémia, a Collegium Hungaricum Berlin, a C3 Alapítvány és az NKA támogatásával.

„A Weöres Sándor Psyché című verses regénye alapján készült film »fantasztikus«, romantikus szerelmi vízió. Weöres irodalmi leleménye, hogy a 18. század végére, 19. század elejére álmodott, felvilágosult költő cigány-grófnő Lónyai Erzsébet képzeletbeli történetét a 19. században valóban élt, töredékes életművű, tragikus sorsú, rövid életű tudós, költő és drámaíró, Ungvárnémeti Tóth László alakjához kapcsolja. Kettejük szenvedélyes, beteljesületlen szerelme, a női öntudatra ébredés, énkeresés, lázadás mentén a mű több mint száz éven ível át.” (Fazekas Eszter, Filmkultúra, 1998.)

Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház
Időpont: 2013. szeptember 21., szombat